Cand se tunde gazonul prima data? O intrebare cu implicatii... estetice!

Cand se tunde gazonul prima data? O intrebare cu implicatii... estetice!

  Din ce in ce mai multi romani cauta pe internet raspunsul la intrebarea "Cand se tunde gazonul prima data?", fiind vorba, cel mai probabil, despre proprietari de case pusi pentru intaia oara in fata acestei actiuni. In aparenta, activitatea respectiva nu pare una foarte complicata, mai ales daca ai echipamentele si piesele potrivite la indemana, insa succesul sau depinde in mare masura de momentul in care se realizeaza. Cu alte cuvinte, fereastra de timp pentru sarcina amintita mai sus este destul de redusa, iar, citind articolul in continuare, vei afla cum sa o reperezi si sa iei masuri imediate.

  Cand se tunde gazonul prima data? In mod logic, raspunsul la aceasta intrebare depinde de momentul plantarii. In general, gazonarea se face primavara sau toamna, iar, tinand cont de momentul calendaristic in care ne aflam in prezent, vom merge pe cea dintai varianta. Inainte de a incepe lucrul propriu-zis, trebuie sa te asiguri ca este o zi in care temperaturile ating nivelul optim, de cel putin 18 grade Celsius la orele amiezii. Teoretic, incepand din a doua jumatate a lunii martie si pana la jumatatea lunii mai, conditiile ar trebui sa corespunda descrierii anterioare.

  Daca totul decurge conform planului, iar casa ta incepe sa fie inconjurata de un adevarat covor verde, la un moment dat va sosi si timpul sa il aranjezi, pentru a-i mentine culoarea si vitalitatea. Cei cu experienta in domeniu urmaresc, de obicei, doua criterii pentru a stabili cand sa tunda gazonul prima data: inaltimea acestuia, respectiv perioada din an. Astfel, intaia "cosmetizare" ar trebui sa aiba loc atunci cand firele de iarba au atins 10-12 centimetri sau, cel tarziu, la finalul lunii mai, pregatind astfel terenul, si la propriu, si la figurat, pentru vara. In cazul in care reusesti sa sincronizezi cele doua aspecte mentionate anterior, cu atat mai bine!

  Ce trebuie sa stii cand tunzi gazonul prima data? Aceiasi experti ofera si cateva sfaturi cu privire la intaia utilizare a masinii de tuns iarba in jurul casei. Astfel, pentru ca firele sa nu isi piarda vigoarea, nu trebuie sa tai mai mult de o treime din lungimea lor, desi probabil tentatia exista, fiind manat de zel. In al doilea rand, trebuie sa intelegi ca aceasta actiune este una periodica, putand fi realizata chiar si saptamanal, in timpul cresterii accelerate (pana la sosirea verii), respectiv de doua ori pe luna, in rest. Nu in ultimul rand, este important sa realizezi tunderea numai in conditiile unui sol uscat, iar resturile sa nu le lasi la locul faptei, ci mai degraba sa le transformi in compost.

  Bineinteles, exista si cateva sfaturi "de finete", trucuri pe care le vei deprinde cu timpul. Astfel, vei afla de la profesionisti ca gazonul trebuie tuns in trepte: 6-7 centimetri la umbra, 4-5 centimetri in zonele cu trafic intens si 3 centimetri in rest. Mai mult decat atat, pentru un aspect cu adevarat desavarsit, trebuie acordata atentia cuvenita si firelor de iarba de la marginile curtii. Iar, daca ai nevoie de orice piese si componente pentru a-ti inlesni activitatea, stii unde le gasesti: in oferta noastra! Mult succes!

  Comentarii