Ce este tencuiala mecanizata si cum se aplica? Date tehnice

Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, tencuiala este "un strat de mortar care se asterne pe ziduri si tavane, pentru a le proteja si pentru a obtine suprafete netede, cu aspect placut". In schimb, tencuiala mecanizata este imbogatita cu aditivi suplimentari plastifianti, care o transforma intr-o pasta mult mai fluida.

Aplicarea ei se realizeaza cu un utilaj special, o masina de tencuit precum cea pe care ti-o vom prezenta in continuare. Pentru inceput, insa, sa raspundem la intrebarea din titlul articolului, afland in acelasi timp principalele beneficii ale respectivei actiuni.

Asa cum ii spune si numele, tencuiala mecanizata permite un ritm de lucru mult mai alert, ceea ce se traduce prin economii importante de timp si o productivitate crescuta, garantand de asemenea o calitate mai mare a lucrarii finale, intrucat amestecul este predozat si nu variaza de la un sac la altul (cum s-ar putea intampla in cazul tencuielii pregatite la fata locului). Nu in ultimul rand, lucrarile vor putea fi realizate in mai putini oameni, ceea ce inseamna costuri mai mici cu manopera.

Tencuiala mecanizata este de doua tipuri: pe baza de ciment si pe baza de ipsos. Prima contine ciment, var hidraulic, lianti, apa si nisip, avand o rezistenta superioara atat la umiditate, cat si mecanica, fapt care o face ideala pentru aplicare la exterior.

Cea de-a doua contine ipsos si lianti hidraulici, se prepara doar prin amestecare cu apa, insa are o rezistenta limitata la umiditate, ceea ce o face potrivita doar pentru uz la interior. In timp ce tencuiala mecanizata pe baza de ciment implica un consum mai mare (13-14 kg/mp, la 1 cm grosime), cea pe baza de ipsos necesita doar 8-9 kg/mp.

Iata, mai jos, cu ce echipament se poate aplica respectiva tencuiala, una cu o forta de aderenta superioara si o durata de viata mai indelungata decat cea clasica:

Masina de tencuit pneumatica

Acest model de masina de tencuit este specializat in pulverizarea cimentului, hidroxidului de calciu si mortarului rezistent la apa, avand o viteza foarte mare de acoperire (9 secunde pe metru patrat pentru stropii de pregatire a peretelui si 30 de secunde pe metru patrat pentru mortarul propriu-zis, la o grosime nu doar de 1 cm grosime, ci chiar de 1.5 cm! Dispozitivul este realizat din materiale de inalta calitate, precum cupa si bratul din inox lucios, galeria pneumatica din materiale poliuretanice si manerul cu insertie metalica.

Acest echipament poate fi folosit impreuna cu un compresor de aer compatibil (cel putin 500 L/min, 8-10 bari si un volum de 200-300 L) sau cu o pompa externa (cu un diametru al compresorului de cel putin 10 mm). Specificatiile tehnice ale masinii de tencuit pneumatice sunt urmatoarele: diametrul gaurii - 18 mm, conexiune 3/8", presiune de lucru 8 bari, dimensiuni produs (montat) - 74 cm lungime, 21 cm latime, 21 cm inaltime si greutatea - 2 kilograme.

In concluzie, acum stii atat ce este tencuiala mecanizata, cat si cum sa o aplici in cel mai eficient mod si care sunt beneficiile sale. Spor la treaba si... sa te bucuri o perioada cat mai indelungata de rezultatul impecabil, la propriu si la figurat!

Comentarii

Articole similare