Povestea este prezentată din perspectiva celor doi producători lideri de piață (Stihl si Husqvarna) care sunt încă activi în prezent.
Primele drujbe au apărut la sfârșitul anilor 1800 - începutul anilor 1900. Invenția a fost a doi medici scoțieni, John Aitken și James Jeffray, care au dezvoltat primul fierastrau destinat taierii oaselor.
În 1926, Andreas Stihl a produs primul motofierastrau cu lanț. Greutatea mașinii era de 48 de kilograme, avand o putere de de 2,2 kW. Dispozitivul trebuia manevrat de două persoane. Andreas Stihl l-a conceput pentru a fi folosit în curtea proprie.
În 1932, Andreas Stihl a brevetat lanțul de motofierastrau, care, pe lângă dinții tăietori, conținea și dinții de curățare pentru o eliminare mai eficientă a rumegușului. Producția începe la sfârșitul acestui an la uzina Stuttgart Bad Cannstadt.
Din 1934 se folosește ungerea complet automată, care asigură lubrifierea lanțului și a lamei.
În 1935, a fost lansat pe piață motoferăstrăul cu cadru BBÜ. Acest tip special era folosit în depozitele de cherestea pentru lucrările de tăiere.
1938 este începutul scăderii în greutate a motofierastraielor, un proces care continuă până în zilele noastre. Un cilindru de metal ușor (aluminiu) cu o suprafață de rulare cromată a fost folosit pentru prima data, astfel încât greutatea la care s-a ajuns a fost de „doar” 37 de kilograme cu o putere de 7 cai putere.
În 1943, după cilindru, s-au făcut eforturi pentru a ușura și celelalte elemente structurale:
Volanta, rezervorul de combustibil și esapaentul drujbei au inceput sa se realizeze din magneziu deosebit de ușor.
În 1950, este produs primul motofierastrau din lume care putea fi manevrat de un singur om (16 kg).
În 1959, odată cu apariția STIHL Contra (6 CP, 12 kg), motorizarea lucrărilor forestiere a devenit definitiv recunoscută în întreaga lume.
Tot in acelasi an 1959, a apărut pe piață compania Husqvarna, care este considerată și astăzi un concurent serios al companiei Stihl. Acesta este momentul în care Husqvarna a lansat primul său motofierastrau pe piață. Modelul Husqvarna 90 a fost opera legendarului designer suedez Sixten Sason, care a folosit tehnologia de evacuare a motocicletelor pentru a atinge un nivel de zgomot mai mic decât o faceau celelalte drujbe la vremea aceea.
În 1961, Stihl lansează drujba 07, care a fost prezentat la Târgul Industrial de la Hanovra.
În 1962, conform unui acord între Husqvarna și Crescent, Husqvarna ar înceta să mai producă motoare de bărci, în schimb Crescent ar înceta să mai producă drujbe și să predea unul dintre modelele sale lui Husqvarna. Acest model este comercializat ca Husqvarna 70.
În 1964, Stihl a început să folosească sistemul anti-vibrații.
Motofierastraul cu lanț era echipat pentru prima data cu amortizoare pentru reducerea vibrațiilor, astfel încât vibrațiile de la lanț să fie absorbite de tampoanele de cauciuc înainte ca acestea să ajungă la operator.
In anul 1966 incepe productia lui Husqvarna 65, care se dovedeste a fi un succes rasunator.
Tot în 1966, în cinstea celei de-a 40-a aniversări, Stihl prezintă motoferăstrăul 040 - drujba avea o putere de 3,7 CP și cantarea doar 6,8 kg. Este pentru prima dată când raportul greutate-putere de 2,0 kg/CP a fost depășit.
În 1968, un mecanism de aprindere electronică a asigurat pentru prima dată o pornire fără probleme și o ardere optimă (motoferăstrăul 041 AV)
Lanțul de drujba Oilomatic s-a născut în 1969. Canalele de ulei proiectate cu precizie de pe inelele transmisiei asigura o lubrifiere adecvată a lanțului. Sloganul publicitar la acea vreme era: „Lantul care se ocupa de propria lubrifiere”.
.....va urma