Legea trotinetelor electrice - stare de fapt, obligatii, propuneri

Recent, parizienii au votat, in cadrul unui referendum, pentru interzicerea trotinetelor electrice de inchiriat, alaturandu-se astfel unor orase precum Barcelona si Montreal si depasind Roma, Lisabona, Stockholm sau Oslo, unde conditiile de inchiriere sunt mult mai aspre decat in restul lumii, inclusiv la Bucuresti. In acest context, ne-am gandit sa iti reamintim, in calitate de magazin online care furnizeaza inclusiv piese de trotinete, care este legislatia privind aceste vehicule in tara noastra, aducandu-ti in atentie cele mai recente modificari in domeniu.

Lege trotinete electrice - asigurare obligatorie

In primul rand, o directiva europeana obligatorie si pentru Romania impune ca, incepand din acest an, sa fie nevoie de RCA pentru toate trotinetele electrice, indiferent de puterea, autonomia sau viteza lor de deplasare. O companie de asigurari care activeaza inclusiv in tara noastra a dezvoltat deja un astfel de produs, care asigura daune in limita a cel mult 1.000 de euro, in conditiile in care conducatorul are peste 14 ani, ruleaza cu maximum 25 de km/h si se deplaseaza exclusiv pe piste amenajate. Aceeasi polita "acopera" si bicicletele electrice (nu uita sa consulti si oferta noastra de kit-uri motor bicicleta).

Lege trotinete electrice - modificari importante

De asemenea, in Codul Rutier actualizat la mijlocul anului trecut, au aparut cateva modificari importante, care ii vizeaza pe posesorii de trotinete electrice. In primul rand, oricine conduce acest vehicul fara mijloace de iluminare functionale risca sa fie amendat, intrucat vorbim despre o contraventie. La acelasi capitol intra si circulatia pe autostrada, traversarea pe culoarea rosie a semaforului, nerespectarea semnalelor de cale ferata si a semnalelor sau indicatiilor politistului rutier. Totodata, cei care se urca la ghidon sub influenta bauturilor alcoolice risca amenzi intre cateva sute si cateva mii de lei. Nu in ultimul rand, stationarea trotinetelor in locuri nepermise ar putea fi sanctionata cu amenzi de cateva sute de lei.

Totodata, potrivit unui proiect de hotarare supus dezbaterii publice, trotinetele electrice ar putea fi interzise in parcuri, viteza maxima a acestora ar putea fi limitata la 25 km/h, iar conducerea fara a tine ghidonul ar putea intra de asemenea sub incidenta legii. Nu in ultimul rand, folosirea accesoriilor si dispozitivelor mobile (smartphone, tableta, inclusiv casti audio) ar putea fi interzisa.

Lege trotinete electrice - situatia curenta

In prezent, circulatia trotinetelor electrice in Romania este permisa doar pe pistele amenajate sau, daca acestea nu exista, pe sectoarele de drum pe care viteza maxima admisa este de 50 km/h. Totodata, casca de protectie este obligatorie pentru conducatorii cu varste sub 16 ani, iar transportul pasagerilor este strict interzis.

Indiferent de legislatie, insa, in calitate de brand responsabil si respectabil, Roco Piese trage un semnal de alarma si indeamna la mai multa grija si mai multa atentie atat la propria persoana, cat si la ceilalti participanti la trafic. In calitate de posesor si conducator al unei trotinete electrice, te afli intr-o situatie de tipul "intre ciocan si nicovala", fiind mult mai expus decat soferii de autovehicule, pe de-o parte, insa mult mai "puternic" decat pietonii, pe de alta parte. In concluzie, redu viteza si da siguranta la maximum, pentru a ajunge din punctul A in punctul B rapid, insa mai ales nevatamat. Mult succes!

Comentarii

Articole similare