Regulamentul de Navigatie pe Dunare – un reper obligatoriu cand pornesti in aventura pe barca cu motor!

Atunci cand doresti sa devii navigator, primul pas – inainte de a calatori pe marile si oceanele lumii – consta in aventurile pe apele interioare, precum lacuri, canale, rauri si fluvii, pana la varsarea acestora in mare.

Pe teritoriul romanesc, cele mai frumoase experiente sunt oferite de navigatia pe cel mai important curs de apa care traverseaza tara noastra: fluviul Dunarea. Pentru a acumula cunostintele necesare, un document pe care il studiezi in detaliu este cel intitulat: „Regulament de navigatie pe Dunare in sectorul romanesc“. Acesta a fost publicat in 2013 de Autoritatea Navala Romana, Administratia Fluviala a Dunarii de Jos, cu aprobarea Directiei Navale din Ministerul Transporturilor.


Principalele parti ale Regulamentului de Navigatie pe Dunare


Prima parte a acestui adevarat manual se refera la navigatie in general, in primul capitol fiind vorba despre folosirea caii navigabile, indatoririle echipajului si ale oricaror altor persoane aflate la bord sau la adapostirea si iernarea navelor.


Capitolele urmatoare vorbesc despre semnalizarea vizuala a navelor, semnalizarea de noapte si de zi, despre reguli referitoare la intalniri, drumuri care se incruciseaza si depasiri, despre reguli de stationare sau de transport a diferitelor categorii de obiecte si substante.


A doua parte din Regulamentul de Navigatie pe Dunare vizeaza in mod special sectorul cuprins intre Rada Sulina si portul Braila. Sectiunile acestei parti se refera la reguli si dispozitii speciale pe Canalul Sulina sau la Gura canalului, la navigatia desfasurata in conditii dificile, la pilotarea navelor, remorcare, materiale plutitoare, transportul marfurilor periculoase si prevenirea poluarii apelor.


A treia parte contine reguli speciale de navigatie pe sectorul romanesc al Dunarii fluviale, cu capitole separate dedicate trecerii pe sub podul de la Cernavoda, pe sub podul Giurgeni-Vadu Oii, pe sub cele de la Fetesti sau de la Giurgiu.


De ce e important sa cunosti Regulamentul de navigatie pe Dunare?


Prevederile acestui ghid sunt de maxima importanta pentru navigatori din mai multe puncte de vedere. Pentru un incepator, deosebit de utile se dovedesc explicatiile unor termeni specifici, referitori la tipurile de nave, la convoaie, semnale luminoase si sonore sau termeni precum „viteza de siguranta“, „senal“ ori „cale navigabila“.


Un articol special, cu o relevanta practica deosebita, se refera strict la tinerea carmei, si prevede, printre altele, faptul ca „in timpul navigatiei, carma trebuie sa fie tinuta de cel putin o persoana calificata care sa aiba varsta de cel putin 16 ani“. In plus, daca anumite imprejurari particulare impun, pe nava trebuie asigurata o veghe si un post de ascultare pentru informarea persoanei de la carma.


Importanta echiparii corecte, pentru o navigatie in siguranta


Pentru navigatie desfasurata in cele mai bune conditii, trebuie sa te asiguri ca barca ta va functiona mereu impecabil. In acest scop, pe langa cunostintele tehnice necesare, ai nevoie si de un bun furnizor de piese.


Indiferent de problemele cu care te confrunti, vei gasi orice piese motor barca necesare in magazinul online GeneralMotor.ro. Acesta are o oferta variata de elice pentru motor, rezervoare de benzina, cabluri pentru acceleratie, oglinzi pentru pompa de apa sau kituri de reparatie ale pompei de apa de la motor.


Inzestrat atat cu cunostintele teoretice si practice necesare – oferite de Regulamentul de Navigatie pe Dunare –, cat si cu piese de calitate, vei savura din plin calatoriile efectuate pe sectorul romanesc al Dunarii!

Comentarii