Tot ce trebuie sa stii despre generatoare

Tot ce trebuie sa stii despre generatoare

  Generatoarele electrice sunt unelte care ne asigura curentul electric atunci cand nu mai avem acces la sursa. Acestea pot exista in varii marimi si capacitati, de la modele industriale pentru fabrici si uzine pana la modele mai mici, folosite in locuri in care nu ai acces direct la curentul electric. Unele generatoare sunt portabile, fiind de mare ajutor in excursii sau pentru sustinerea hobby-urilor in aer liber.

  Altele sunt instalatii permanente, care pot genera destul curent electric pentru cateva ore de functionare la capacitate maxima a intregii locuinte sau cladiri. Desi cele mai intalnite modele functioneaza cu benzina, exista si modele pe motorina, propan sau alti combustibili.

  Cum functioneaza un generator?

  Generatoarele nu “creeaza” la propriu electricitate. In schimb, convertesc energia mecanica sau chimica in energie electrica, prin captarea acestor energii si angrenarea electronilor din surse externe in circuitul electric. Practic, un generator este ca un motor electric care functioneaza invers.

  Odata ce s-a produs circuitul electric, acesta este directionat prin cablurile de cupru catre alte masini sau unelte externe. Modelele moderne datoreaza acest principiu de functionare lui Michael Faraday, care a descoperit ca atunci cand un conductor creeaza lucru mecanic intr-un camp magnetic, apare un impuls electric ce poate fi directionat.

  Care sunt piesele unui generator electric?

  Putem identifica 9 parti distincte la aproape toate modelele de pe piata. Acestea includ:

  1. Motorul – Este cel care pune in miscare generatorul. Puterea acestuia este direct proportionala cu capacitatea generatorului.

  2. Alternatorul – Este o piesa care joaca un rol major, acela de a converti energia mecanica sau chimica in energie electrica. Contine atat piese stationare, cat si piese statice, care lucreaza impreuna pentru a crea campul electromagnetic si miscarea electronilor, care la randul lor genereaza electricitate.

  3. Sistemul de combustibil – Acesta contine un rezervor pentru combustibil, o pompa, doua tevi care conduc combustibilul la motor si inapoi, precum si un injector si un filtru.

  4. Regulator de voltaj – Este o componenta care ajuta la controlul voltajului (puterea electricitatii care este generata). De asemenea, poate converti curentul alternativ in curent direct.

  5. Sistemele de racire si esapament – Generatoarele pot crea multa caldura. Sistemul de racire evita supraincalzirea acestuia, iar sistemul de esapament elimina fumul care se produce in timpul functionarii.

  6. Sistemul de lubrifiere – Indiferent de model, un generator poate avea multe parti mobile. Prin urmare, este esential ca acestea sa fie lubrifiate adecvat, asigurand astfel o operatiune lipsita de complicatii si prelungind viata aparatului. Nivelul lubrificantilor trebuie monitorizat constant, in functie de model, uneori chiar si dupa 8 ore de functionare!

  7. Bateria – Aceasta piesa este folosita pentru a da startul aparatelor. De regula, bateria dispune de un mic incarcator, care o alimenteaza cu un nivel constant de energie de voltaj minim.

  8. Panoul de control – Controleaza toate aspectele, de la pornire pana la puterea emisa. Unele modele moderne sunt chiar capabile sa distinga micile caderi de tensiune, putand sa porneasca sau sa opreasca automat generatorul.

  9. Cadrul/carcasa – Structura exterioara care acopera toate piesele.

  Ce tip de combustibili sunt necesari?

  In prezent, generatoarele pot functiona cu tot felul de combustibili. Cele industriale merg pe motorina, in timp ce modelele casnice functioneaza cu benzina sau propan. Unele modele sunt bi-combustibile, adica pot functiona atat pe motorina, cat si pe benzina.

  Ce nivel de mentenanta este necesar?

  Aceste aparate sunt practic niste motoare, avand nevoie de verificari periodice de rutina. Astfel, pentru a ne asigura ca totul este in perfecta stare de functionare, verificarea si mentenanta pot include:

  • Inspectia si schimbarea partilor uzate cu piese de generatoare noi;
  • Verificarea nivelelor de fluide, precum combustibil sau ulei;
  • Inspectia si curatarea bateriei;
  • Verificarea panoului de control;
  • Inspectia sistemului de racire/aerisire;
  • Lubrifierea pieselor, acolo unde este necesar;

  Atunci cand au parte de verificari constante si de mentenanta, generatoarele pot fi folosite chiar si decenii. Fata de alte solutii, aceasta este cea mai rentabila atunci cand ai nevoie de o sursa de curent electric. Descopera oferta de pe site, alaturi de piesele dedicate acestui aparat!

  Taguri:

  Comentarii