Ai voie cu bicicleta pe trecerea de pietoni? Raspunsul este fara echivoc!

Ai voie cu bicicleta pe trecerea de pietoni? Raspunsul este fara echivoc!

  Cu siguranta, de-a lungul vietii, te-ai confruntat si tu cu urmatorul scenariu, indiferent ce rol ai jucat in desfasurarea sa: un biciclist, care tocmai a iesit dintr-un parc, se angajeaza in traversarea unui drum, insa nu coboara din sa pe trecerea de pietoni. Crezi ca a procedat corect? Ai fi facut altfel, in locul sau? Este normal ca soferii sau ceilalti participanti la trafic sa-l atentioneze? Indiferent de cum ai raspuns la intrebarile de mai sus, "solutia" corecta este una singura, intrucat legea nu lasa loc de interpretari. Citeste in continuare pentru a afla ce stipuleaza codul rutier!

  Conform Articolului 161 din Hotararea nr. 480/2013 pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, "se interzice conducatorilor de biciclete: (...) litera o) sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, in timp ce se deplaseaza pe bicicleta". Prin urmare, raspunsul la intrebarea "Ai voie cu bicicleta pe trecerea de pietoni?" este unul fara echivoc: NU! De altfel, acest lucru s-ar putea deduce din formularea insasi, intrucat "zebrele" sunt destinate... pietonilor, nicidecum conducatorilor de vehicule, indiferent care sunt ele.

  Tot la capitolul interdictii pentru biciclisti, intra si urmatoarele prevederi:

  - sa invete sa conduca biciclete pe drumurile intens circulate;
  - sa circule pe trotuare, daca pe acestea nu sunt amenajate piste speciale;
  - sa circule fara a tine cel putin o mana pe ghidon si ambele picioare pe pedale;
  - sa circule in paralel, cu exceptia situatiilor cand participa la competitii;
  - sa circule in timp ce se afla sub influenta alcoolului si anumitor medicamente ori substante;
  - sa se tina/sa fie remorcati de un vehicul aflat in mers ori sa fie impinsi/trasi de o persoana dintr-un vehicul;
  - sa transporte o alta persoana, cu exceptia copilului de pana la 7 ani, in suportul special;
  - sa transporte/sa traga orice fel de obiecte care stanjenesc/pericliteaza ceilalti participanti la trafic;
  - sa circule atunci cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada;
  - sa conduca vehiculul fara a mentine contactul rotilor cu solul.

  Revenind la subiectul "bicicleta pe trecerea de pietoni", este nu numai optiunea, ci chiar datoria ta sa intervii in momentul in care observi o astfel de "scena" derulandu-se in fata ta. Indiferent ca esti pieton, sofer sau alt biciclist (care respecta legea), trebuie sa-l informezi pe faptas ca se afla in eroare sau necunostinta de cauza. Dupa cum stii, faptul ca nu cunoaste legea nu il absolva pe vinovat de pedeapsa!

  Pentru a puncta si mai mult la capitolul "legalitate", iti reamintim de piesele de biciclete pe care le gasesti in oferta noastra: angrenaje, butuci, cabluri, camere, cauciucuri, coronite, frane, furci, ghidoane, lanturi, lumini, pedale, pinioane, roti, axuri, sei, schimbatoare de viteze, scule si accesorii. Acestea provin de la brand-uri precum Awina, Deestone, Fox Speed, Kadi, Moon, Shimano, Syncromate si Wanda, ceea ce le garanteaza calitatea, fiabilitatea si o durata indelungata de viata. In ciuda performantelor, preturile acestor componente sunt adaptate puterii de cumparare din tara noastra. Iti uram drumuri bune... mai putin pe trecerile de pietoni!

  Comentarii