Expresii precum "niciodata nu e prea tarziu" sau "mai bine mai tarziu decat niciodata" se potrivesc de minune atunci cand vine vorba despre deprinderea pedalatului pe doua roti. Se spune ca mersul pe bicicleta, invatat in copilarie, nu se uita chiar daca nu mai exersezi pana devii adult, insa ce e de facut atunci cand, la o varsta frageda, nu te-ai urcat deloc in sa? Acesta este raspunsul pe care vor sa il afle numerosi romani, care cauta pe internet sintagma din titlu, iar, citind articolul in continuare, vei afla ce ai de facut, daca si tu te gasesti intr-o situatie asemanatoare.
Cele 3 lucruri de care ai nevoie, pentru atingerea echilibrului la ghidon, atat la propriu, cat si la figurat, sunt urmatoarele: lipsa rusinii, lipsa fricii, dar si sentimentul de siguranta. De altfel, aceste aspecte sunt cruciale pentru orice circumstanta in care vrei sa iesi din zona de confort si sa-ti depasesti limitele.
1. Lipsa rusinii. Simpla formulare a intrebarii "Cum inveti sa mergi pe bicicleta?" denota o oarecare jena si teama de esec. Raspunsul logic ar fi "Te urci in sa si incepi sa pedalezi", insa primul obstacol pe care trebuie sa-l depasesti nu este o bordura sau o groapa in asfalt, ci unul de ordin mental. Pentru a-ti usura misiunea, ai nevoie de un "antrenor", fie un prieten bun, fie un membru al familiei, insa - foarte important! - unul in fata caruia sa nu-ti fie rusine. Acesta te va invata notiunile de baza, spre exemplu cand sa pedalezi si cum sa tragi de ghidon, iar de restul iti vei da seama singur, pe parcurs.
2. Lipsa fricii. Dupa ce ai depasit rusinea, mai urmeaza o "piedica": invingerea fricii. Doar odata ce ti-ai infrant teama, poti trece de la teorie la practica si poti incepe sa prinzi viteza, atat la propriu, cat si la figurat, pe bicicleta. Ceea ce ciclistii cu experienta cunosc foarte bine, insa unor neinitiati li s-ar putea parea contrar intuitiei, este faptul ca mentinerea echilibrului in sa este mult mai usoara in mers, cu o oarecare viteza, decat pe loc. Prin urmare, daca lasi si frica in urma, nimic nu te va mai putea opri din telul tau.
3. Sentimentul de siguranta. Nu in ultimul rand, ai nevoie de un sentiment de siguranta atunci cand preiei prima oara ghidonul. Realitatea este ca vei cadea (si nu o data), iar, pentru a te putea ridica si a continua fara "daune", ai nevoie de un echipament de protectie corespunzator, dar si de accesorii si componente de calitate, care sa nu puna in pericol integritatea ta si a bicicletei. Aici intervenim noi, furnizandu-ti casti, manusi, dar si piese de biciclete de cea mai buna calitate: cabluri, cauciucuri, frane, lanturi, lumini, pedale, roti, sei, schimbatoare de viteze, scule etc. Folosindu-le si dotandu-ti vehiculul pe doua roti cu ele, vei putea trece, dupa cateva saptamani, de la "sprinturile" pe aleile din parc la drumurile de kilometri intregi, prin trafic. Mult succes!