Este obligatorie casca pe bicicleta? Plus alte informatii utile "la ghidon"!

Este obligatorie casca pe bicicleta? Plus alte informatii utile "la ghidon"!

  Foarte multi pasionati de mersul pe doua roti cauta pe internet raspunsul la intrebari precum "Este obligatorie casca pe bicicleta?". Acest lucru arata, in primul rand, lipsa cunoasterii clare a legislatiei in vigoare, dar si incapacitatea autoritatilor de a comunica respectivele informatii.

  Tocmai din acest motiv, citind articolul in continuare, vei afla raspunsuri clare, bazate pe extrase din lege, dar vei primi si sfaturi utile inainte de a te urca "la ghidon". Astfel, poti avea garantia unui drum sigur, stiind ca faci tot ce iti sta in putinta pentru a te proteja atat pe tine, cat si pe ceilalti participanti la trafic.

  Dispozitii speciale pentru biciclistii sub 16 ani. Conform Codului Rutier, Capitolul V - Reguli de circulatie, Sectiunea 3 - Reguli pentru alti participanti la trafic, Articolul 70, pentru a putea conduce o bicicleta pe drumurile publice:

  - conducatorul acesteia trebuie sa aiba varsta de cel putin 14 ani;

  - aceasta trebuie sa fie dotata cu mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente, fiind interzisa circulatia pe timp de noapte fara aceste mijloace si dispozitive in stare de functionare;

  - casca de protectie este obligatorie pentru conducatorii de biciclete (...) a caror varsta este de sub 16 ani, atunci cand se deplaseaza pe partea carosabila.

  Dotari obligatorii ale vehiculului pe doua roti. Conform Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta privind circulatia pe drumurile publice (actualizata in 2021), Articolul 14, in circulatia pe drumurile publice, bicicleta trebuie sa fie:

  - prevazuta cu un dispozitiv de franare eficace;

  - prevazuta cu un sistem functional si adecvat de directie;

  - dotata cu sistem de avertizare sonora;

  - echipata, pe timp de noapte sau cand vizibilitatea este redusa, cu o lumina de culoare alba sau galbena in fata, respectiv o lumina de culoare rosie in spate si cel putin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeasi culoare;

  - echipata cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roti, care in miscare formeaza un cerc continuu.

  Recomandarea din Ordonanta de urgenta. Nu in ultimul rand, conform aceleiasi surse, Articolul 160, se recomanda ca, in circulatia pe drumurile publice, biciclistul sa poarte casca de protectie omologata.

  Concluzii - este obligatorie casca pe bicicleta sau nu? Tinand cont de informatiile prezentate mai sus, raspunsul la intrebarea "Este obligatorie casca pe bicicleta?" este diferit, in functie de varsta participantului la trafic. Astfel, sub 16 ani, ea este obligatorie, in timp ce, peste aceasta limita de varsta, ea devine optionala, insa reprezinta o recomandare atat din partea autoritatilor, cat si a noastra.

  De altfel, conform studiilor, purtarea castii de protectie pe bicicleta scade riscul loviturilor la nivelul capului cu 48%, al accidentarilor serioase - cu 60%, al leziunilor cerebrale - cu 53% si al deceselor - cu 34%. Prin urmare, decizia de a purta un astfel de echipament poate face, la propriu, diferenta dintre viata si moarte. In oferta Roco Piese, gasesti numeroase modele de casti de bicicleta, atat pentru copii, cat si pentru adulti, din diferite materiale si intr-o sumedenie de forme si culori.

  Comentarii