Drujba este printre cele mai importante scule care pot fi utilizate cu scopul de a prelucra lemnul. Fie ca este vorba despre lemn in stare bruta sau bucati mai mici de material, drujba este unealta care poate ajuta atat gospodarii amatori, cat si profesionistii sa isi faca treaba rapid si cu precizie deosebita. Exista doua tipuri de drujbe: electrice si pe baza de combustibil.
Pentru a putea sa ofere randamentul scontat, drujba trebuie sa se poata alimenta cu tipul de energie de care are nevoie. In lipsa alimentarii cu benzina sau cu electricitate, motorul drujbei nu va putea porni. Asadar, daca drujba nu porneste, ceva este in neregula la sistemul de alimentare. Afla din acest articol de ce nu se alimenteaza drujba si care sunt celelalte probleme majore pe care le poate avea echipamentul tau!
De ce nu se alimenteaza drujba: cauzele probabile
Pornirea unei drujbe se poate face in moduri diferite, in functie de tipul motorului cu care este dotata scula. In orice caz, ultimul pas al procesului de pornire a drujbei este tragerea cablului de pornire. Se intampla uneori ca actionarea cablului sa nu aiba efectul scontat. Altfel spus, cablul de pornire este tras, insa echipamentul nu reactioneaza.
Aceasta forma de manifestare indica faptul ca exista probleme cu alimentarea. Asadar, de ce nu se alimenteaza drujba si ce poti face? Iata ce spun expertii despre cauzele pentru care nu se alimenteaza motoferastraul si cele mai bune solutii, pentru fiecare dintre acestea:
• Probleme la demaror - pentru detectarea acestei probleme, este necesar sa verifici demarorul. Carcasa trebuie indepartata, iar circuitul de pornire trebuie analizat. In conditii normale, tragerea firului declanseaza rotirea motorului de catre demaror. Daca nu se intampla acest lucru, poate fi defect fie intreg demarorul, fie doar arcul spiralat actionat de manerul de pornire. Oricare ar fi varianta corecta, piesa in cauza trebuie inlocuita.
• Probleme la carburator - daca ai o drujba pe benzina, expertii recomanda sa golesti rezervorul de orice urma de combustibil ramasa, la finalul unei sesiuni de lucru. In caz contrar, combustibilul stocat in rezervor risca sa blocheze carburatorul si sa impiedice alimentarea motorului cu combustibi. Implicit, drujba nu va mai porni. In cazul fericit, curatarea carburatorului cu solutie dedicata poate rezolva problema, insa uneori aceasta se remediaza doar prin inlocuirea piesei.
• Probleme la accesoriile electrice - unul dintre cele mai comune raspunsuri la intrebarea "de ce nu se alimenteaza drujba" consta in defectiunile componentelor electrice. Cablurile de alimentare sau furtunurile tur-retur pot prezenta oxidari, crapaturi sau ruperi. Daca este cazul de asa ceva, este necesar sa inlocuiesti imediat piesele cu unele noi.
• Probleme cu bujia - deseori, depunerile carbonizate, invelisul crapat sau electrozii arsi pot sa fie motive pentru care bujiile sa nu isi mai indeplineasca sarcina pe care o au in procesul de pornire a drujbei. Inlocuirea bujiei ar putea fi suficienta pentru o revenire a echipamentului la randamentul obisnuit.
• Probleme cu aprinderea electronica - daca niciunul dintre motivele prezentate pana acum nu poate fi identificat in cazul drujbei tale, este momentul sa iei in calcul problemele la aprinderea electronica. Pentru a verifica existenta lor, trebuie sa scoti bujia. Dupa ce bujia a fost scoasa, electrodul trebuie apropiat de chiulasa, iar firul drujbei trebuie actionat. In cazul in care nu observi scanteie, aprinderea este defecta. Inlocuieste intai bujia si, daca drujba tot nu porneste, expertii recomanda inlocuirea completa a aprinderii electronice.
Ce alte probleme ar putea avea drujba?
Acum ca stii de ce nu se alimenteaza drujba si ce poti face pentru a remedia situatia, este timpul sa cunosti si care sunt celelalte defectiuni comune care pot aparea la nivelul unui astfel de echipament. Acestea sunt cele mai comune tipuri de probleme in existenta unei drujbe:
Motoferastraul nu functioneaza in mod continuu. Intreruperile rapide, dupa ce ai pornit drujba, ar putea indica o defectiune la nivelul filtrelor de aer si combustibil sau la nivelul carburatorului.
Lantul nu se invarte sau se invarte tot timpul. In aceste situatii, trebuie verificate tensiunea lantului si starea lamei pe care este montat lantul. De asemenea, ambreiajul trebuie si el analizat cu atentie. Defectarea kitului de ambreiaj poate sa provoace atat invartirea continua a lantului, cat si lipsa invartirii acestei piese.
Drujba nu taie. Daca motoferastraul nu mai taie deloc, cel mai probabil sunt probleme la nivelul lamei sau lantului. Incearca sa ascuti, sa lubrifiezi si sa tensionezi corect lantul sau sa cureti lama, inainte de a inlocui piesele.
In cazul in care ai nevoie de aprindere electronica, bujii, demaror sau alte piese si accesorii pentru drujba, gasesti pe GeneralMotor.ro piesele compatibile cu modelul de motoferastrau pe care il detii. Asigura-te ca acestea sunt montate in conformitate cu indicatiile producatorului si readu drujba la forma necesara pentru o functionare ireprosabila!