Iti trebuie permis pentru scuter? Plus alte intrebari inainte de a urca in sa!

Iti trebuie permis pentru scuter? Plus alte intrebari inainte de a urca in sa!

  Scuterele se bucura de aprecierea tot mai multor locuitori ai marilor orase, datorita numeroaselor avantaje pe care le aduce folosirea lor, comparabil cu cea a unui automobil. Tocmai de aceea, apare tot mai frecvent urmatoarea intrebare: iti trebuie permis pentru scuter?


  Ce este scuterul si de ce merita sa iti cumperi unul?


  Din punct de vedere legal, un scuter este un vehicul capabil sa depaseasca viteza de 25 de kilometri pe ora si sa atinga viteze de cel mult 45 de kilometri pe ora si a carui greutate nu depaseste 350 de kilograme. Poate fi echipat fie cu un motor electric mai mic de 4 kilowati, fie cu un motor cu combustie interna cu capacitatea cilindrica de maximum 50 de centimetri cubi.


  Avantajele utilizarii unui asemenea vehicul intr-un mare oras sunt multiple. Cei mai multi proprietari le scot in evidenta mai ales pe urmatoarele:


  • consumul redus, devenit tot mai important, odata cu scumpirea combustibilului. In conditiile traficului de oras, acesta se ridica la cel mult 3 sau 4 litri la suta de kilometri;
  • posibilitatea de a te strecura mai usor in trafic, in comparatie cu posibilitatile oferite de un autoturism. Nu e nimic mai simplu decat sa inaintezi printre masinile care stau la coada si sa depasesti un ambuteiaj sau sa ajungi primul la semafor, fara sa incalci vreo regula de circulatie. Si cu siguranta vei cunoaste aceste reguli, deoarece iti trebuie permis pentru scuter;
  • gasesti mult mai repede si mai usor un loc de parcare;
  • pretul de cumparare este considerabil mai mic decat cel al unui autoturism;
  • preturile de intretinere sunt, de asemenea, sensibil reduse, indiferent daca este vorba despre o revizie sau despre schimbarea anvelopelor;
  • taxele achitate sunt mai mici.


  Ce spune legea: iti trebuie permis pentru scuter?


  Legislatia romaneasca este clara: singurele vehicule care pot fi conduse fara permis sunt bicicletele si trotinetele electrice, precum si alte vehicule care nu depasesc viteza de 25 de kilometri pe ora. Deplasarea se poate realiza pe pista de biciclete, acolo unde aceasta exista.


  In schimb, legea prevede faptul ca toate vehiculele care depasesc viteza de 25 de kilometri pe ora – categorie in care intra si scuterele – trebuie inregistrate la primarie ca mopede si pot fi conduse pe drumurile publice doar de catre posesorii unui permis de conducere.


  Trecerea de la autoturism la scuter se poate face imediat si fara a fi necesara alta pregatire suplimentara ori sustinerea vreunui examen, deoarece toti posesorii de carnet de conducere categoria B pot sa conduca pe drumurile publice si scutere.


  Daca nu detii carnet categoria B, poti conduce scuterul pe drumurile publice cu ajutorul unei permis categoria AM. Pentru obtinerea acestuia, durata cursurilor este de minimum 35 de zile, dupa care este sustinuta o proba practica pentru verificarea aptitudinilor, in poligoane special amenajate. Pentru a obtine aceasta varianta de permis, este nevoie sa fi implinit varsta de 16 ani.


  In concluzie, iti trebuie permis pentru scuter, insa obtinerea sa nu este deloc dificila. Fie folosesti carnetul categoria B, fie obtii, relativ usor si repede, un permis categoria AM. Si apoi te poti bucura de toate avantajele unei plimbari prin oras, fara nici un fel de restrictii!

  Comentarii